Hvorfor er ikke kosthold?

I 2000 veide 40 og 45 år gamle menn i gjennomsnitt 5,0 kg mer enn i 1985. For kvinnene var forskjellen 5,8 kg. Stadig flere utvikler fedme, i noen fylker hadde èn av fem 40- og 45-åringer fedme i 2000. En tilsvarende utvikling sees også internasjonalt.

Lurer på en ting, hvorfor ikke kosthold er ett eget fag på skolen, fra du er liten av?


grandisFedme er et stort voksende problem, jeg vil påstå at det å ha opplæring i hva som er "rett og galt" å spise vil hjelpe mange til å ikke bli overvektig, eller hjelpe dem med overvekten.
Folk vet ikke hva de spiser, hvor mange kcal, karbs, fett osv det er i en Grandis, og de har ikke kontroll på hva kroppen faktisk trenger for å fungere optimalt.
Og om man ikke har foreldre som kan om dette og lærer det deg, eller om du ikke finner interesse for det når du blir eldre og kan lese og studere om dette vil man i teorien aldri vite hva som er bra og spise. Siden det ikke er noe fag eller lignendes som hjelper deg med dette når man er ung.
Selv om mange mener at barn bør få spise det de vil, så er jeg absolutt ikke enig i det, dette kan føre til fedme når de blir eldre, der av lett å få sykdommer som kommer av fedme, dårlig selvbilde, blir mobbet osv

fat

Tre av fire 10-11-åringer som har en kroppsmasseindeks over 23, vil få fedme i voksen alder. At flere utvikler overvekt og fedme i barneårene, vil i framtiden sannsynligvis medføre at vi få en ytterligere økning i andelen voksne med overvekt og fedme.
Internasjonalt er det økende diskusjon om hvilke folkehelsetiltak som kan og bør benyttes for å redusere vektøkningen i samfunnet. Av tiltak som diskuteres i Norge er bedre tilrettelegging for fysisk aktivitet i skolen og samfunnet for øvrig, redusert tilgang på energitette, men næringsfattige matvarer, f eks søte brusdrikker.

jobb
For å få reversert denne fremgangen på fedme tror JEG at tiltak som:
* Mer aktivitet i skole og jobb. ( man sitter stille på skolen og det er viktig å få bevegd seg, i stille sittende yrker burde man hatt tilgang til en form for trening)
* Lettere tilgang til "sunn" mat (mange velger en hot dog på bensinstasjonen til et raskt måltid, er mer gunstig med en salat eller grov baguett o.l)
*Mer kunnskap om kosthold fra man er ung. ( hva man faktisk bør spise, hvordan kroppen fungere)


Er det noen tiltak du mener må til for å få snudd denne fedmen som kommer og tar oss?kilder:
http://www.fhi.no

15 kommentarer

Silje Helen

12.aug.2009 kl.15:59

Takk :D

Mailen og Ida <3

12.aug.2009 kl.16:30

søt blogg :D

12.aug.2009 kl.16:33

;) www.dyremisshandlinginorge.blogg.no
Det verste er jo at staten hele tiden klager over fedmeutviklingen i Norge, samtidig som sunn mat stadig blir dyrere.. latterlig!

ELISABETHTANGEN

12.aug.2009 kl.16:36

fin blogg! elisabethtangen.blogg.no

Carrie Anne.

12.aug.2009 kl.16:37

Det er mye som skulle vært tatt opp i skolen, helt fra begynnelsen. Hvor lærer man om det å ha selvtillit, det med selvfølelse og selvinnsikt? Hva med suksess? Hva med å lære hvorfor man må lære og må gå på skole?

Anita

12.aug.2009 kl.16:39

Kosthold som fag på skolen var en bra idè ! Aldri tenkt på før, men da hadde kanskje folk blitt litt mer oppmerksom på det, før det var for sent.Og jeg er enig med Ronja Gujord også, er ikke rart folk sverger til grandiosan når den koster bare en 10er mer enn en is-salat. Tragisk, spør du meg!

Ane - konurranse på bloggen

12.aug.2009 kl.16:46

Er enig i de tiltakene du har satt opp. Og barn og unge bør lære mer om kosthold ja. Det er skremmende hvor lite de vet, og alt det usunne de stapper i seg.Et annet tiltak burde være bedre og flere fritidstilbud til barn og unge. Noe som fristet dem til å forlate playstation for en liten stund og være i litt aktivitet. Jeg har valgt fysisk aktivitet og måltider i barnehagen som fordypningsfag nå i år, på grunn av at flere av dagens barn er overvektige og fordi det virker veldig interessant. Så jeg gleder meg litt til skolen begynner egentlig.

Camilla - mamma til Eyla <3

12.aug.2009 kl.16:46

sv: Ja , silly boy er rååå tøff!

12.aug.2009 kl.16:50

Jeg har lært mye om kosthold på skolen jeg.. Selv om det ikke er et eget fag, kan jeg huske å ha lært om kosthold både i heimkunnskap, gym og naturfag.

Silje

12.aug.2009 kl.17:14

SV: Joda, man lærer nok litt om slikt i de tre fagene, men jeg synes ikke det er tilstrekkelig i forhold til mat vi hele tiden får servert, playstation, tv data, stille sittende arbeid osv... føler det må mer til

Angelida

12.aug.2009 kl.18:57

Sv: Fruktsalat er jo bare jammi!Hver fredag har en ansvar for å ha med kos til de andre. Jeg må seriøst begynne å tenke nytt, for på de fredagene er det fullt av sukker, palmeolje, transfett og alt annet av fyfy ting!Får lage min egen kos å ha med...

Angelida

12.aug.2009 kl.19:55

Sv: I will:) Og ja, jeg er enig med deg! Barn og unge burde lære om bra kosthold fra de er små!Måtte Mcèrn mat brenne i H!Gudene vet hva de har i de burgerne, men gode er de ikke!

Josefine

12.aug.2009 kl.21:18

SV: Takk skal du ha ;)

fit or not

12.aug.2009 kl.22:39

Jepps enig med deg. Man har vel heimkunnskap (som det het i gamle da'r), men det er nok ikke like opplysende som det burde være. Det er ganske trist at mange barn og unge driter i matpakke på skolen og heller kjøper noe usunt på kiosken. Og dette kombinert med data/tv på kvelden er nok ikke så lurt i lengden. Men jeg synes jo at det norske folk er ganske flinke til å aktivere seg selv. I hvert fall sammenlignet med fks England og USA. Vi er tross alt skimennesker og på særlig søndagene er jo skauen full av familier på tur. Men så handler det jo om hva man driver med i hverdagen også. Tror folk flest er sunnere nå enn før. Det er IN å værre sporty, kropps- og kostholdsbevisstbevisst. Flere idrettsbarnehager, mer gym på skolen og noen kroppsbevissthets avbrekk (treningsøvelser) i løpet av jobbhverdagen, ville nok gjort folk mer oppmerksomme på den positive effekten av en sunn livsstil. Mer gym i skolen

Skriv en ny kommentar

Silje

Silje

24, Bergen

Kommer til å skrive om oppturer og nedturer til mitt mål. Og ellers det som måtte falle meg inn.

Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits